Set og sket

Guld til Emil Skovgaard i københavnsmesterskab i skoleskak
(nyhed fra 28. oktober 2018)
Over 50 børn og unge fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov deltog den 27. oktober i det årlige københavnsmesterskab i skoleskak på N. Zahles Skole. Bedst gik det Emil Skovgaard, der vandt i gruppen for 15-16 årige og dermed er københavnsmester. Læs mere om og se billede af Emil, der er hjælpeinstruktør i Skak for sjov.

Også Johanna Greisen opnåede et meget flot resultat, da hun i gruppen for børn op til otte år fik sølv. Se billede af Johanna nedenfor.

I alt spillede 135 børn og unge med i mesterskabet. Den bedste fjerdedel i hver aldersgruppe kvalificerede sig til danmarksmesterskaberne i skoleskak, og det lykkedes for 14 spillere fra Skak for sjov: Johanna Greisen og Roman Volkov for de 6-8 årige; Asbjørn Vesterkær Slavensky, Aske Roland Riisgaard, Christian Derlich, Nelly Amin Svendsen, Ole Zeuthen og Tunav Chand Penki for de 9-10 årige; Thore Creve-Fræmohs og William Strauss for de 11-12 årige; Jens-Corneliu Hansen, Neo Gottlieb og Thomas Falk for de 13-14 årige, og Emil Skovgaard for de 15-16 årige.

Johanna Greisen i dyst med Simon fra Amager Skakforening.

Desuden er Bastian Rynkjøb og Christian Jørgensen fra Skak for sjov klar til skoleskak-DM i kraft af 1. pladser i hver deres gruppe til kommunemesterskab i Hvidovre. Det samme er Lukas Iskos fra Skolen på Grundtvigsvej (dog ikke medlem af Skak for sjov) for de 11-12 årige og Hannibal Valeur Jaques for de 13-14 årige på grund af deres høje styrketal (rating).

Alt i alt er 17 børn og unge fra Skak for sjov kvalificeret til DM, og det er betydeligt flere end før i foreningens femårige historie.

Til københavnsmesterskabet blev der uddelt to figtherpræmier i hver aldersgruppe.  Fire spillere fra Skak for sjov kæmpede sig til den anerkendelse på skakbrætterne, nemlig Ann Wu og Nina Buharu hos de yngste samt Andrej Trayanovska og Luis Merker Alzaga hos de næstyngste.

Blindskakspiller Dan Andersen (i grøn skjorte) med ryggen til skakspillet i dyst mod Ole Zeuthen og Orlando Bisp fra Skak for sjov.

Blindskakspiller kom og sejrede, men uden at se
(nyhed fra 13. oktober 2018)

Frederiksbergs bedste skakspiller, Dan Andersen, viste til Kulturnatten fredag den 12. oktober sine særlige evner som blindskakspiller. Det foregik på det store skakspil på Kejserinde Dagmars Plads, over for Frederiksberg Centret.

Med ryggen til skakspillet dirigerede skakmesteren sin hær af skakbrikker ved fx at kommandere løber fra f1 til b5, og hans makker, Hannibal Valeur Jaques, udførte trækkene på det store bræt. Modstander-holdet bestående af to af de talentfulde børn fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov, Ole Zeuthen og Orlande Bisp, kæmpede bravt. Og selv om drengene så på spillet og talte sammen om trækkene, måtte de til sidst opgive skakpartiet i en håbløs stilling med en dronning mindre.

De mange skak-interesserede tilskuere kunne til sidst klappe af skak-hærføreren Dan Andersen, der som en anden Julius Cæsar kom og sejrede, men i modsætning til den romerske kejser klarede opgaven uden at se!

Sølv til Skolen på Nyelandsvej i nordisk mesterskab i skoleskak
(nyhed fra 10. september 2018)

Fra venstre: Andreas, Emil, Sanshiro og Kishichiro. Fotograf Cara O’Dricoll.

De femdobbelte danmarksmestre for hold i skoleskak, Skolen på Nyelandsvej, opnåede en flot andenplads i det nordiske mesterskab i skoleskak, som blev holdt i denne weekend i Finland. Holdet bestod af Andreas Skovgaard (1. bræt), Emil Skovgaard (2. bræt), Sanshiro Kræmmer (3. bræt) og Kishichiro Kræmmer (4. bræt).

Guldet var inden for rækkevidde inden sidste runde, hvor Skolen på Nyelandsvej mødte den islandske skole, Hörðuvallaskóli. Men Frederiksberg-skolen tabte og måtte tage til takke med sølvet, mens islændingene vandt turneringen. Norge blev henvist til tredjepladsen, selv om landet både har en stor bredde og stærk elite i skoleskakken med effekten fra verdensmester Magnus Carlsen.

Andenpladsen til det nordiske mesterskab er det hidtil bedste resultat for Skolen på Nyelandsvej i den prestigefyldte nordiske skakturnering.

4.320 skakbrikker i spil på Frederiksberg Rådhus
(nyhed fra 6. maj 2018)
Med 270 børn ved skakbrætterne lørdag den 5. maj på Frederiksberg Rådhus var der deltagerrekord til den årlige København Open i skoleskak. I alt blev der flyttet rundt på 4.320 brikker til turneringen arrangeret af Frederiksberg-foreningen Skak for sjov og Københavns Skoleskak.

Mestergruppen blev vundet af Mikkel Mejlvang fra Bornholm, og de mange svenske børn bidrog også til at begrænse den resultatmæssige succes for de lokale Skak for sjov-børn. Dog var der i de fire begyndergrupper sølvpokaler til Theodor S. Rasmusssen og Nikolaj Bertram samt bronze til Samuel Tvede. Og i de fem basisgrupper, som er niveauet mellem mester og begyndere, blev der sølv til Asbjørn Slavensky og Rasmus W. Hansen samt bronze til Aske Riisgård, Durlav Sharma og Zoaia Marzec. Alle de nævnte børn spiller i Skak for sjov eller skoleskak på en af Frederiksbergs skoler.

Se resultater og billeder på Københavns Skoleskaks hjemmeside.

Skolen på Nyelandsvej vandt danmarksmesterskabet for femte gang
(nyhed fra 22. april 2018)

Danmarksmesterskabet i skoleskak den 20.-22. april i Nykøbing Faster blev en ny succes for holdet fra Skolen på Nyelandsvej. Med sejr i alle syv runder i rækken for elever fra 1.-9. klasse vandt skolen sit femte mesterskab, og holdet indskrev sig dermed i Dansk Skoleskaks 58. årige historie med en enestående præstation. Holdet bestod af Andreas Skovgaard (1. bræt), Emil Skovgaard (2. bræt), Sanshiro Kræmmer (3. bræt) og Kishichiro Kræmmer (4. bræt).

I den yngste række, for elever fra 1.-3. klasse, opnåede Skolen på Grundtvigsvej et flot resultat ved at vinde B-finalen. Og i den åbne række, for skakklubber som er medlemmer af Dansk Skoleskak, var der sølvpokal til Frederiksbergs skakklub for børn, Skak for sjov – og guld til skakklubben Frem, Odense.

Holdet fra Skolen på Grundtvigsvej: Ole (øverst til venstre), Akhila (øverst til højre), Lukas (nederst til venstre) og Gustav (nederst til højre). Fotograf Robert Wagner.

Skolen på Grundtvigsvejs hold bestod af Ole Zeuthen (1. bræt), Akhila Nelund (2. bræt), Lukas Keisala Rodriguez  (3. bræt) og  Gustav Kamarin Wagner (4. bræt), mens Skak for sjovs hold var Hannibal Valeur Jaques (1. bræt), Andreas Jakobsen (2. bræt), Jens-Corneliu Hansen (3. bræt) og Asbjørn Slavensky (4. bræt).

Årets resultat viser, at Frederiksberg stadig er en kommune helt i front i dansk skoleskak.

 

 

 

Københavnsmesterskab for 7. gang til Skolen på Nyelandsvej
(nyhed fra 8. marts 2018)

Fra venstre: Kishichiro, Andreas, Emil og Sanshiro

Skolen på Nylandsvej på Frederiksberg blev igen i år suveræn vinder af københavnsmesterskabet i skoleskak for hold, da ca. 300 børn mødtes den 7. marts til dyst i det klassiske brætspil på Gerbrandskolen på Amager.

Hvert hold bestod af fire skoleelever, og der blev spillet i grupper inden for tre klassetrin, til 3. klasse, 6. klasse og 9. klasse. Holdet fra Nyelandsvej deltog blandt de ældste og bestod af Andreas Skovgaard, Emil Skovgaard, Sanshiro Kræmmer og Kishichiro Kræmmer.

Nyelandsvej sejrede på alle fire brætter i fire runder, mens holdet nøjedes med en 2½-1½ point-sejr over Stensgård Skole fra Gladsaxe. På intet tidpunkt var der tvivl om det samlede resultat.

Drengene fra Nyelandsvej har spillet på samme hold siden 2. klasse; de har været københavnsmestre inden for alle tre klassetrin, og årets sejr er det syvende københavnsmesterskak i træk. Holdet er desuden forsvarende danmarksmestre ud af de over 600 skoler med skoleskak i Danmark. Og hvis de genvinder mesterskabet i april, er det femte gang, de får guldpokal med hjem til skolen.

Foruden Skolen på Nyelandsvej lykkedes det Skolen på Grundtvigsvej i den yngste gruppe at kvalificere sig til DM i skoleskak.

I åben række, for klubber der er medlemmer af Dansk Skoleskak, blev københavnsmesterskabet vundet af Skak for sjov efter en overbevisende sejr over Amager Skakforening i sidste og afgørende runde. Holdet bestod af Hannibal Valeur Jaques (1. bræt), Andreas Jakobsen (2. bræt), Jens-Corneliu Hansen (3. bræt) og Asbjørn Slavensky (4. bræt).

 

Årets navne i 2017 i Skak for sjov
(nyhed fra 16. december 2017)

Zosia Marzec klar ved skakbrættet til en ny runde til DM i skoleskak 2017.

Frederiksberg-foreningen Skak for sjov, som er Danmarks største skakklub for børn og unge, har haft juleafslutning med præmier og prisuddelinger. Blandt de 180 skakglade børn blev otteårige Zosia Marzec kåret som årets spiller på grund af hendes engagement til træning, flittige deltagelse i skakturneringer og flotte resultater til københavnsmesterskab i skoleskak i oktober og danmarksmesterskabet i skoleskak i november. Desuden vandt hun Skak for sjovs efterårsturnering på det bedre-niveau ved at vinde alle sine syv partier i en gruppe med 15 børn på 6-10 år. Zosia spiller også skoleskak og har i 2017 spillet med på skolens hold til DM i skoleskak.

Rebecca Artych på seks år fik prisen som årets talent. Rebecca har været aktiv i Skak for sjov i hele 2017 og har gjort betydelige fremskridt i det klassiske brætspil. Med sit rolige gemyt og store glæde ved skakspillet har hun allerede vist god spilforståelse, og til Skak for sjovs efterårsturnering opnåede hun en tredjeplads i en gruppe med 15 børn på 6-10 år.

Skakforeningens pris som årets kammerat gik til 12-årige Neo Gottlieb, som i 2017 har deltaget flittigt i alle Skak for sjovs aktiviteter, herunder Skaksalonen om lørdagen kl. 10-12 på Hostrupvej. Med sin nysgerrighed over for at lære nyt om skakspillets mange varianter og mysterier og med sin venlighed over for alle børn som voksne er Neo med rette respekteret af alle, han møder i skakmiljøet.

Tæt på DM-titel i skoleskak
(Nyhed fra 28. november 2017)
Med en sejr i ottende og sidste runde i weekendens danmarksmesterskab i skoleskak i Ollerup på Fyn kunne Lukas Iskos (billedet) fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov sikre sig DM-titlen i gruppen for de 11-12 årige børn. Det blev en dramatisk dyst mod Simon Ehrenreich fra Odense, og det så længe ud til, at Lukas havde et afgørende gennembrud på dronningefløjen. Men partiet blev afviklet til et lige tårnslutspil og endte remis, så drengen fra Skolen på Grundtvigsvej måtte tage til takke med en fjerdeplads ud af 46 af Danmarks dygtigste skoleskakbørn i aldersgruppen.

I gruppen med 55 børn på ni til 10 år var Jeppe Hald Falkesgaard fra Skak for sjov med i førerfeltet gennem hele skakturneringen. Han opnåede seks ud af otte point – samme score som Lukas i sin gruppe – og det rakte til en sjetteplads. I lynskakturneringen fredag aften, hvor hver spiler havde blot fem minutter på skakuret til hele skakpartiet, gik det endnu bedre for Jeppe, da han sluttede på andenpladsen.

I den yngste gruppe, for de syv-otteårige, sloges 44 børn på skakbrætterne. Bedste Frederiksberg-resultat var her en tredjeplads til Tunav Chand Penki efter fire sejre, tre remisser og et tabsparti. Tunav har kun spillet i Skak for sjov i et halvt år og har således på kort tid vist stort talent for det klassiske brætspil.

I alt deltog syv børn fra Skak for sjov i danmarksmesterskabet, og de bidrog alle til, at de mange børn fra københavnskredsen til slut kunne løfte en stor pokal som bevis på, at kredsen vandt den prestigefyldte konkurrence om Danmarks bedste skoleskakkreds.

Læs mere og se alle resultater på Dansk Skoleskaks hjemmeside.

God træning til venskabsdyst på Amager
(Nyhed fra 8. november 2017)

Skakdyst på Amager.

God koncentration og god stemning ved alle skakbrætter.

Tirsdag den 7. november spillede 16 børn fra Skak for sjov mod 16 børn fra Amager Skakforening, og det blev til en hyggelig og lærerig eftermiddag i Amagers skaklokale i kulturhuset Prismen.

Begge hold var delt op fra 1. til 16. bræt, og hvert barn spillede to partier, et med hvid og et med sort mod samme modstander. Slutresultatet var ikke så vigtigt, hvis det ikke var fordi Skak for sjov vandt (!), og det endda overbevisende med 19 ½ – 12½. Så Amager Skakforening var på alle måder gæstfrie.

Seks af børnene fra Skak for sjov vandt begge deres partier. Det var Hannibal Valeur Jaques (1. bræt), Jeppe Hald Falkesgaard (3. bræt), Neo Gottlieb (9. bræt), Christian August Jørgensen (10. bræt), Sophus A. Gammelgaard (13. bræt) og Sarah Derlich (16. bræt).

Tak til Sven Løntoft og de andre skak-instruktører fra Amager Skakforening for et fint og lærerigt arrangement.

Gode resultater for Skak for sjov til KM i skoleskak
(Nyhed fra 30. november 2017)
Frederiksberg-foreningen Skak for sjov havde 43 børn med til weekendens store københavnsmesterskab i skoleskak på Nr. Zahle Skole, og for fire af dem blev det resultatmæssigt en særlig god dag.

I gruppen af børn på 7-8 år endte Tunav Chand Penki på en femteplads og Zofia Marzec på en fjerdeplads, og de kvalificerede sig begge til danmarksmesterskaberne i skoleskak.

I gruppen for de 9-10 årige havde flere børn fra Skak for sjov inden turneringens sidste runde mulighed at kvalificere sig til DM, men det lykkedes kun for William Strauss.

Det bedste lokale resultat blev opnået af Lukas Iskos, som går på Skolen på Grundtvigsvej. Han scorede seks ud af syv mulige point i gruppen for de 11-12 årige, og det rakte til en andenplads. Københavnsmester blev Silas Høyerup fra Atheneskolen.

To piger på Skolen på Duevej, Asta Marie Størup og Eline Creve Fræmohs, fik særlig anerkendelse for fight og fair play i deres grupper, og de modtog med stolthed deres præmier.

10- årige Viktoria slog skak-mesteren
(nyhed fra 25. juni 2017)

Simultanskak

Peter Jakobsen i aktion til simultanskak.

I skaksalonen på Hostrupsvej tog 14 skakspillere udfordringen op lørdag den 24. juni og spillede med i simultanskak mod en af Frederiksbergs bedste skakspillere, Peter Jakobsen. De fleste deltagere var børn fra den lokale forening Skak for sjov, men også voksne forsøgte at finde snedige træk for at udmanøvrere skakmesteren.

Efter 1 ½ times spil, hvor Peter Jakobsen bevægede sig fra bræt til bræt og udførte hvert træk efter få sekunders betænkningstid, havde han vundet 10 af de 14 skakpartier. Men så indtraf sensationen: I en ellers meget fordelagtig stilling for mesteren, overså han i partiet mod den 10-årige Viktoria Artych et matangreb på ottende og sidste række. Viktoria Artych greb omgående chancen og gennemførte en flot matsætning af mesterens konge. Peter Jakobsen lykønskede Viktoria med sejren, og klapsalverne fra de øvrige spillere og tilskuerne fyldte skaklokalet.

Peter Jakobsens overseelse påvirkede imidlertid ikke spillet i de resterende skakpartier. Med sikker hånd førte han de sidste tre partier til sejr, så han samlet opnåede en score på 13-1. Skaksimultanen varede to timer, og Peter Jakobsen udførte i alt ca. 500 træk.

Lukas var iskold med skakbrikkerne
(nyhed fra 2. maj 2017)
København Open i skoleskak den 29. april på Frederiksberg Rådhus blev en stor triumf for den kun 10-årige Lukas Iskos, som spiller i foreningen Skak for sjov. Med 6½ point af 7 mulige vandt han mestergruppen foran klubkammeraterne Hannibal Valeur Jaques, 11 år, og Emil Skovgaard, 14 år. I alt 17 børn deltog i gruppen og 200 børn i hele turneringen.

Lukas Iskos, som går på Skolen på Grundtvigsvej, tangerede med sejren en rekord fra 2009 som den hidtil yngste titelindehaver af ”Mester i København Open i skoleskak”.

Vinderne i de tre basisgrupper var Mathias Frej Gyring-Nielsen, Køge Skakskole, Magni Cederholm, Sigerslevøster Privatskole, og Fezan Sarwar, N. Zahles Seminarieskole.

Bedste lokale (Frederiksberg) resultat var en 2. plads til Ole Zeuthen, Skolen på Grundtvigsvej, og en 3. plads til Tobias Vabø-Rasmussen, Skak for sjov.

Begyndergrupperne blev vundet af William Grønn Jensen, Køge Private Realskole, Silas Sønderaard, Odysseus Skakforening, Oscar Edroth, Limhamn Skakklub i Malmø, Jacob Guldmann, Køge Private Realskole, og Aron Wigelius, Limhamn Skakklub i Malmø.

Xander Andersen Tranekjer og Harald Munk Plum fra Skak for sjov opnåede en 2. plads i hver deres gruppe.

Skolen på Grundtvigsvej blev mester i skoleskak
(nyhed fra 27. marts 2017)
Fredag den 24. marts dystede Frederiksbergs skoler om kommunemesterskab i skoleskak for børn op til 6. klasse. Søndermarkskolens flotte aula dannede ramme for arrangementet, hvor 48 børn fordelt på seks skolehold a otte børn deltog.

Skolen på Grundtvigsvej vandt turneringen, men afgørelsen faldt først i femte og sidste runde mod Skolen på Duevej. Hvis blot Duevej opnåede tre ud af otte point, ville de vinde. Det lykkedes akkurat ikke, så skolen måtte tage til takke med en andenplads. Værterne fra Søndermarkskolen vandt bronze efter tæt opgør med Skolen ved Søerne.

Alle børn havde en lærerig dag ved skakbrætterne, og stort set alle fik point. På 1. bræt scorede Lukas Iskos fra Grundtvigsvej bedst ved at vinde alle sine fem skakpartier.

Skolen på Nyelandsvej igen mestre i skoleskak
(nyhed fra 10. marts 2017)
Fire af Frederiksbergs dygtigste skakbørn – Andreas Skovgaard, Emil Skovgard (billedet), Sanshiro Kræmmer og Kishichiro Kræmmer – har gennem flere år repræsenteret Skolen på Nyelandsvej til skoleskakturneringer. Onsdag den 8. marts gjaldt det københavnsmesterskabet i skoleskak med over 300 børn ved skakbrætterne i Hvidovre Medborgerhus.

Med 18 point ud af 20 mulige vandt drengene turneringen i A-gruppen, dvs. for børn til og med 9. klasse, og kan dermed fortsat kalde sig københavnsmestre i skoleskak. Den afgørende dyst stod mod ærkerivalerne fra Atheneskolen. Men denne gang var Frederiksberg-skolen suveræn ved at vinde på alle fire brætter.

I B-gruppen for børn til og med 6. klasse opnåede Skolen på Duevej en delt sjetteplads ud af 22 hold og blev bedste Frederiksberg-skole. Og i C-gruppen op til 3. klasse spillede Skolen ved Bülowsvej sig til en delt syvendeplads ud af 37 hold og blev her Frederiksbergs bedste skole.

Årets navne i 2016 i Skak for sjov
(nyhed fra 18. december 2016)
Frederiksberg-foreningen Skak for sjov, som er Danmarks største skakklub for børn og unge, har haft juleafslutning med præmier og prisuddelinger. Blandt de 180 skakglade børn blev 10-årige Lukas Iskos kåret som årets spiller på grund af hans københavnsmesterskab i skoleskak i oktober og en topplacering til danmarksmesterskabet i november. Desuden har han i sin aldersgruppe repræsenteret Danmark til europamesterskabet i skak for børn og unge, som foregik i august i Prag.

Simon Tilsted Bundgaard på otte år fik prisen som årets talent. Med sit rolige gemyt og store glæde ved skakspillet har Simon Tilsted Bundgaard på kort tid opnået flotte resultater til skakturneringer for børn. En placering i den bedste tredjedel af feltet til danmarksmesterskabet i skoleskak tegner godt for fremtiden.

Skakforeningens pris som årets kammerat gik til niårige Viktoria Artych. Siden hun var seks år, har Viktoria Artych spillet med i Skak for sjov på Hostrupsvej. Med sit engagement og fokus er hun et glimrende eksempel på, at skak både har et seriøst formål og er en sjov fritidsaktivitet.

augustogthorePokaler til juleskak
(nyhed fra 4. december 2016)
Børn fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov på Hostrupsvej klarede sig flot i årets store juleskakstævne for børn og unge i København. Det foregik lørdag den 3. december i Prismen på Amager.

I begyndergruppen med 32 deltagere vandt 8-årige Aske Roland Riisgaard guld efter en fornem skakmat i det syvende og afgørende skakparti. I samme gruppe opnåede klubkammeraten Xander E. Balslev, 9 år, en tredjeplads og fik bronzepokal med hjem.

I gruppen for de øvede børn deltog en halv snes børn fra Skak for sjov. Bedst gik det 10-årige August Svanholt, som vandt sølv efter fem sejre, et tabsparti og en remis. Førstepladsen indtog Jens-Corneliu Cazacu Hansen fra Zahle Seminarieskole.

De dygtigste og mest erfarne skakbørn spillede i en mestergruppe, hvor 11-årige Hannibal Valeur Jaques fra Skak for sjov blev nr. 2. Her gik guldet til Silas Høyerup fra Atheneskolen.

Omkring 80 børn deltog i juleskakstævnet.

williamoenielsenskoleskakdm2016ilynWilliam Østergaard-Nielsen vandt DM i lynskak
(nyhed fra 28. november 2016)
I weekenden den 25.-27. november dystede omkring 200 børn fra hele Danmark i danmarksmesterskaberne i skoleskak. Det foregik i Ollerup på Fyn og blev indledt med DM i lynskak, hvor hver spiller kun har fem minutter til hele skakpartiet. Her viste den 10-årige William Østergaard-Nielsen fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov sin store styrke i hurtigtænkning ved at vinde i gruppen af børn på 9-10 år.

I danmarksmesterskabets hovedturnering, der gav børnene længere betænkningstid, tydede alt på et danmarksmesterskab til den 9-årige københavnsmester Lukas Iskos fra Skolen på Grundtvigsvej. Efter fem runder havde han scoret de maksimale fem point mod blandt andre den regerende danmarksmester, Marius Bøss Sørensen fra Skive. Men nogle få dårlige træk i de sidste to partier var nok til, at DM gled ham af hænde, og han måtte tage til takke med en fjerdeplads.

Også andre af børnene fra Skak for sjov klarede sig flot i det store stævne. I gruppen af de yngste børn, op til 8 år, fik Valdemar Østergaard-Nielsen en bronzepokal med hjem, og i gruppen af 11-12 årige blev Hannibal Valeur Jaques nr. 4.

lukasiskos2Guld til Lukas i skoleskak
(nyhed fra 30. oktober 2016)
Lukas Iskos (billedet) fra Skak for sjov vandt overbevisende københavnsmesterskabet i skoleskak i gruppen af børn på 9-10 år. Turneringen blev spillet lørdag den 29. oktober på Nr. Zahle Skole med 95 deltagere, heraf 32 børn i Lukas’ gruppe.

Lukas har trænet i Skak for sjov de seneste to år, og hans glæde og talent for spillet har længe været tydelig.

Også andre børn fra Skak for sjov klarede sig flot i turneringen og har sammen med Lukas kvalificeret sig til årets danmarksmesterskab i skoleskak den sidste weekend i november. Det gælder August Svanholt, Hannibal Valeur Jaques, Valdemar Østergaard-Nielsen, William Strauss og William Østergaard-Nielsen.

Sølv og bronze til skak-DM
(nyhed fra 3. oktober 2016)
Seks af de dygtigste børn i foreningen Skak for sjov spillede i weekenden den 30. septemer-2. oktober med i danmarksmesterskaberne for ungdom arrangeret i Køge af Dansk Skak Union.

pokalvindereiuskak

Fra venstre mod højre de tre pokalvindere fra Skak for sjov: Lukas, Valdemar og William.

Bedst gik det for William Østergaard-Nielsen og Lukas Iskos, der begge scorede 5½ point ud af 7 mulige i gruppen for børn på 8-10 år. Det rakte til sølv til William og bronze til Lukas efter beregning af, hvem der havde mødt de stærkeste modstandere i gruppen med 32 deltagere. Gruppen blev overbevisende vundet af Marius Bøss Sørensen fra Skive Skakklub.

I den yngste gruppe for børn op til 8 år scorede Valdemar Østergaard-Nielsen 5 point af 7 mulige og fik dermed bronze i gruppen med 12 deltagere.

I syvende og sidste runde kunne Nelli Dyndgaard med en sejr have opnået en toppladering for piger op til 8 år. Nelli tabte partiet og måtte tage til takke med 4. pladsen i pigegruppen.

I de ældre grupper deltog endvidere Hannibal Valeur Jaques og Lotte Dyndgaard. Begge har tidligere været danmarksmestre i U-10 og Pige-10 gruppen. Denne gang blev det imidlertid ikke til topplacering.

Alle resultater i turneringen kan ses på Dansk Skak Unions hjemmeside.

 

duevejskoleskak1

Børn på Skolen på Duevej spiller skak i skolegården.

Skak for sjov er også skak på skoler
(nyhed fra 15. september 2016)
Foreningen Skak for sjov arrangerer skoleskak på tre skoler på Frederiksberg, Skolen på Duevej, Skolen ved Søerne og Skolen ved Bülowsvej.

På grund af det gode vejr har børnene spillet udendørs i september på to af skolerne, og nye børn har fået chancen for at deltage. På hver skole spillede mere end 30 børn med den første gang.

På Skolen på Duevej er der skoleskak hver tirsdag, på Skolen ved Søerne er det hver onsdag, og på Skolen ved Bülowsvej er det hver torsdag.

OliverWu

7-årige Oliver Wu fra Nørrebro Skakklub vandt alle sine partier i begyndergruppen.

God skakdag – ikke mindst for Oliver Wu
(nyhed fra 26. juni 2016)
Lørdag den 25. juni opnåede 7-årige Oliver Wu fra Nørrebro Skakklub sit hidtil bedste resultat i en skakturnering. Det skete ved at vinde alle sine syv skakpartier i en begyndergruppe til Sommerskak-turnering i Osramhuset, arrangeret af Nørrebro Skakklub og foreningen Skak for sjov med støtte fra Nørrebro Lokaludvalg.

I samme gruppe opnåede Milan Frost, Nørrebro Skakklub, en adenplads, mens Snorre Sebastian Aagaard Mortensen, Skolen på Islands Brygge, og Ulrik Pedersen, Skak for sjov, delte tredjepladsen.

I basisgruppen, som er niveauet over begyndergruppen, vandt Valdemar Østergaard-Nielsen, Nørrebro Skakklub, efter omkamp med August Svanholt , Skak for sjov, og Thore Creve-Fræmohs, Skak for sjov, blev nr. 3.

Kandidatgruppen blev vundet med overbevisende 5½ point af 6 mulige af William Østergaar-Nielsen, mens Lotte Dyndgaard, Nørrebro Skakklub, fik sølv, og Daniel Tuk Hartsø Jarlskov, Brøndby Skakklub, fik bronze.

Gruppen for de dygtigste skak-børn, mestergruppen, blev afgjort i et parti mellem Oliver Trier, Caïssa Gladsaxe, og Hannibal Valeur Jaques, Nørrebro Skakklub. Her vandt Oliver, men Hannibals gevinst i seks ud af syv mulige partier er også bemærkelsesværdig. Forhåndsfavoritten, sjællandsmester Emil Skovgaard, måtte tage til takke med en tredjeplads.

I alt 28 børn deltog i skakturneringen.

SimultanMedPeterJ

Peter Jakobsen gjorde rent bord ved at vinde alle partier til udendørs simultan-opvisning på Hostrupvej.

Børn fra Skak for sjov fik lektion i simultanskak
(nyhed fra 4. juni 2016)

Lørdag den 4. juni spillede en af Frederiksbergs bedste skakspillere, Peter Jakobsen simultanskak mod otte børn fra Skak for sjov og tre voksne. Det foregik i godt vejr underdørs i gårdhaven til skaklokalet på Hostrupsvej 8.

Med simultanskak menes, at skakmesteren spiller flere skakpartier samtidig mod flere modstandere ved at bevæge sig fra bræt til bræt.

Efter 1½ times spil stod resultatet klart: Peter Jakobsen havde vundet samtlige sine 11 skakpartier, så især børnene fra foreningen Skak for sjov fik en lektion i det klassiske brætspil.

Nogle af børnene holdt dog længe stand mod Peter Jakobsen, og i et af partierne mod en voksen , Daniel Torres , var skakmesteren i knibe og stod nærmest til tab. Men en enkelt fejl af Daniel Torres i slutspillet var nok til, at spillet vendte, og Peter Jakobsen kunne sole sig – ikke alene i det gode vejr, men også i en suveræn 11-0 sejr.

Ruben satte alle skakmat (nyhed fra 1. maj 2016)
Han er kun otte år, og han er endnu ikke så høj, men han er allerede en ganske stor skakspiller. Navnet er Ruben Parato, og til daglig går han i 2. klasse på Skolen på Bülowsvej og spiller hver uge i foreningen Skak for sjov på Hostrupsvej.

Ruben1b

En stolt Ruben Parato viser den velfortjente pokal frem.

Lørdag den 30. april opnåede Ruben sit bedste resultat i en skakturnering. Det skete til København Open i skoleskak i flotte rammer på Frederiksberg Rådhus, hvor 190 børn deltog. I en gruppe med 30 børn vandt Ruben alle sine syv skakpartier og kunne som afslutning på stævnet løfte en flot pokal.

I samme gruppe opnåede Alfred Greisen, der også træner i Skak for sjov, en andenplads, og i en anden begyndergruppe blev det ligeledes til sølv til syvårige Aske R. Riisgaard, som både spiller skoleskak på Skolen på Duevej og træner i Skak for sjov.

I en af de to basisgrupper, der er niveauet over begynderne, var guldet i sigte hos 13-årige Andreas Jakobsen fra Skolen på la Cours vej og Skak for sjov, indtil han overså en pludselig mattrussel i sit 5. parti. Så Andreas måtte tage til takke med sølvet.

Stimen af sølvpokaler til de dygtige skakbørn fra Frederiksberg fortsatte ind i mestergruppen, som var turneringens højeste niveau. I rådhusets festsal kæmpede 14-årige Sanshiro Kræmmer fra Skolen på Nyelandsvej her om guldet. Sanshiro forblev ubesejret, men afgav tre remisser, mens turneringens vinder, Casper Yukun Liu fra Tranegårdskolen i Gentofte, opnåede titlen Mester i København Open 2016 efter fem gevinster og et enkelt nederlag.

OrlandoBisp

Orlando Bisp fra Skak for sjov deltog i sit livs første skakstævne.

Også absolutte begyndere, dvs. børn som stadig er usikre på rokadereglen og andre særlige skakregler, var med i det store breddearrangement i en Klar-Parat gruppe. I nogle små spil med begrænsede antal brikker og regler sloges 30 børn – heldigvis kun på skakbrætterne, mens de hyggede sig sammen og med deres forældre uden for brætterne. Turneringen blev vundet af Elliot Novrup fra Skak for sjov med syv sejre ud af syv mulige. Og hvis nogen synes, at efternavnet lyder bekendt i skaksammenhæng, er forklaringen, at Elliot er barnebarn af Svend Novrup, som i mange år har været Danmarks førende skakjournalist. Nummer to i Klar-Parat gruppen blev Oscar Frank Jørgensen fra Skolen ved Søerne, mens Conrad Kuni Buccoliero fra Skak for sjov opnåede en flot tredjeplads.

Efter en lang skakdag kunne 2. viceborgmester Michael Vindfeldt fra talerstolen konstatere, at det er umagen værd for Frederiksberg Kommune at være foregangskommune for skole-og foreningsskakken i Danmark.

Se flere billeder fra København Open i skoleskak 2016.

Suveræn DM-sejr til Skolen på Nyelandsvej (nyhed fra 11. april 2016)
Der findes over 400 skoler med skoleskak i Danmark. Mange af dem har en god bredde, hvor glæden ved det klassiske brætspil trives i bedste velgående. Men ingen andre skoler har så stærkt et hold, som Skolen på Nyelandsvej for 0.-6. klassetrin.

Guld-holdet fra Skolen på Nyelandsvej. Fra venstre til højre: Andreas Skovgaard, Emil Skovgaard, Kishichiro Kræmmer og Mathias Bechlund.

For fjerde år i træk lykkedes det således Nyelandsvej at hente danmarksmesterskabet til Frederiksberg; det skete til skakturneringen den 8-10. april i Skive. Holdet bestod af Andreas Skovgaard (1. bræt), Emil Skovgaard (2. bræt), Kishichiro Kræmmer (3. bræt) og Mathias Bechlund (4. bræt), der alle går i 6. klasse bortset fra Kishichiro i 5. klasse.

De fire drenge dystede mod ni af landets bedste skakskoler og spillede i alt 36 skakpartier. Kun et enkelt parti gik tabt, ingen blev remis, så de lokale skak-helte opnåede den suveræne score på 35 point ud af 36 mulige. Det er et særdeles imponerende resultat, der understreger Frederiksbergs enestående styrke inden for skoleskakken.

I gruppen for 0.-3. klassetrin kvalificerede Skolen på Duevej sig til B-finalen, hvor de tilkæmpede sig en fornem 2. plads ud af otte skoler. De fem drenge på holdet kunne derfor rejse hjem med hver en pokal og en stor portion selvtillid. Drengene er Thore Creve Fræmohs (1. bræt), August Svanholt (2. bræt), Elliot Reinholt (3. bræt), Emil Wibrand (4. bræt) og Aske French (reserve) – alle fra 3. klasse bortset fra Aske i 2. klasse.

SkolenPaaDuevejSkakholdDM2016Web

Drengene fra Skolen på Duevej havde svært ved at få armene ned efter den flotte sølv-placering i B-finalen. Fra venstre til højre: Thore Creve Fræmohs, August Svanholt, Elliot Reinholt, Emil Wibrand og Aske French.

Ligesom børnene fra Nyelandsvej har Duevejs hold spillet skoleskak siden 0. klasse, og weekendens resultat viser, at en tidlig indsats med skoleskak ikke alene fører til en del børns varige glæde ved skakspillet, men også er en vigtig forudsætning for at opnå en førerposition inden for skoleskakken i Danmark.

I den åbne gruppe, som er for skakklubber med medlemskab af Dansk Skoleskak, lykkedes det Frederiksberg-foreningen Skak for sjov at samle en del point, men i det samlede klassement var Skak for sjov chanceløse mod de stærke hold fra Frem Odense og Hinnerup i Århus. Skak for sjovs hold bestod af Hannibal Valeur (1. bræt), William Østergaard-Nielsen (2. bræt), Andreas Jakobsen (3. bræt) og Valdemar Østergaard-Nielsen  (4. bræt).

Flere resultater og billeder kan ses på Dansk Skoleskaks hold-DM hjemmeside.

 

Succes til københavnsmesterskak i hold-skak (nyhed fra 27. februar 2016)
Københavnsmesterskaberne for skoleskakhold lørdag den 27. februar blev en succes for Skolen på Nyelandsvej og Skolen på Duevej, og turneringen viste, at Frederiksberg er i front over for andre skoler i hovedstadsområdet.

I gruppen for børn til og med 6. klasse vandt Nyelandsvej overbevisende og er nu københavnsmestre 2016. Holdet består af Andreas Skovgaard (1. bræt), Emil Skovgaard (2. bræt), Kishichiro Kræmmer (3. bræt) og Mathias Bechlund (4. bræt), og de spiller således med i danmarksmesterskaberne den 8.-10. april i Skive. I 2015 vandt holdet DM, og det er klar favorit til at genvinde titlen i år.

KMskoleskak2016

Nogle børn fra Skak for sjov spillede i skaktrøjer med navne på verdensmestre i skak. Her står de i kø til kantinen!

I gruppen for børn til og med 3. klasse var der mere spænding om resultatet blandt de 12 deltagende hold. De tre bedste hold kvalificerede sig til DM, og det lykkedes akkurat for Skolen på Duevej. Tranegårdskolen vandt gruppen, og Skolen på Duevej delte andenpladsen med Amager Fælled Skole. Holdet består af Thore Creve Fræmohs (1. bræt), August Svanholt (2. bræt), Elliot Reinholt (3. bræt), Emil Wibrand (4. bræt) og Aske French (reserve).

Frederiksberg Ny Skole, Ny Hollænderskolen og Skolen ved Søerne deltog også i skakturneringen – dog uden topplacering.

I den åbne gruppe, som er for skakklubber med medlemskab af Dansk Skoleskak, blev Frederiksberg-foreningen Skak for sjov en sikker vinder og dermed københavnsmester efter en afgørende dyst med Amager Skakforening. Skak for sjovs hold består af Hannibal Valeur (1. bræt), William Østergaard (2. bræt), Andreas Jakobsen (3. bræt) og Emil Møller (4. bræt). Også det hold er nu klar til DM i april.

DMskoleskak2015

Hannibal i den grå hættetrøje får et kram af Dansk Skoleskaks maskot Duffy.

Bronze til skoleskak-DM (nyhed fra 1. december 2015)

Af den halve snes Frederiksberg-børn, som deltog i danmarksmesterskab i skoleskak den sidste weekend i november, opnåede Hannibal Valeur Jaques fra foreningen Skak for sjov det bedste resultat. I gruppen af børn på 9-10 år scorede han seks ud af otte mulige point, dvs. gevinst i fem partier, to remispartier og et tabsparti, og det rakte til en bronzepokal. Hannibal var den eneste, der spillede remis mod guldvinderen, Casper Liu fra Tranegårdskolen i Gentofte.

I gruppen af børn på 11-12 år var de tre skaktalenter fra Skolen på Nyelands, Kishichiro Kræmmer, Andreas Skovgaard og Emil Skovgaard, længe med i førerfeltet, men de måtte til sidst tage til takke med placeringer lige uden for medaljerækken.

I alt 187 børn fra hele landet spillede med i skoleskak-turneringen i Svendborg.

Aldrig før har Frederiksberg været så stærkt repræsenteret til et danmarksmesterskab i skoleskak.

Børn klar til DM i skoleskak (nyhed fra 1. november 2015)
Når danmarksmesterskaberne i skoleskak spilles den sidste weekend i november, bliver det med fem børn fra Frederiksberg-foreningen Skak for sjov og fire børn fra Skolen på Nyelandsvej. Det viste sig efter Københavns Skoleskaks store kvalifikationsstævne lørdag den 31. oktober.

Mere end 80 børn fra skoler og klubber i københavnsområdet kæmpede om de 20 pladser til DM, og det blev til mange spændende skakpartier med kamp til sidste runde og sidste brik.

I den yngste gruppe for de 6-8 årige opnåede to børn fra Skak for sjov, Arthur Reiband og William Strauss, en delt tredjeplads. Begge scorede fem ud af syv mulige point, og det rakte til DM-kvalifikation.

Kishichiro Kræmmer blev københavnsmester i skoleskak for de11-12 årige.I gruppen for de 9-10 årige scorede Hannibal Valeur seks ud af syv mulige point og blev nr. 2. I samme gruppe fik to andre Skak for sjov-spillere, Lukas Iskos og Thore Creve-Fræmohs, fem point, så også de er med, når det går løs til DM i Svendborg.

Gruppen for de 11-12 årige blev vundet af den rutinerede Kishichiro Kræmmer (billedet) fra Skolen på Nyelandsvej. Kishichiro spiller imidlertid ikke i klubben Skak for sjov, men i Nørrebro Skakklub. Det samme gør hans storebror, Sanshiro Kræmmer, der vandt gruppen for de 13-14 årige. Med de flotte resultater opnåede begge brødre titlen som københavnsmester i skoleskak.

To andre talentfulde skakbørn fra Skolen på Nyelandsvej, tvillingerne Andreas og Emil Skovgaard, deltog ikke i lørdagens skakturnering. De to drenge har så højt et styrketal (rating), at de i kraft af det er forhåndskvalificeret til DM.

Skak-talent på 10 år blev danmarksmester (nyhed fra 4. oktober 2015)
Frederiksberg-foreningen Skak for sjov har med over 100 børn en god bredde. De fleste børn spiller netop blot for sjov; men nogle dyrker det klassiske brætspil mere seriøst.

HannibalSkak10- årige Hannibal Valeur Jaques (billedet) er en af de mest talentfulde, og i weekenden opnåede han sit hidtil bedste resultat. Efter sejre i fem skakpartier, et tabsparti og en remis blev han kåret som danmarksmester i gruppen af børn op til 10 år. Turneringen var arrangeret af Dansk Skak Union og foregik på Søndermarkskolen, Frederiksberg. 20 børn deltog i gruppen.

Hannibal har trænet intensivt de seneste to år og har ofte spillet med i skakturneringer, så det er glædeligt, at hans flid og talent har båret frugt.

Hannibal mødte i turneringens sidste runde Jonathan A. Hansen fra Skakklubben Frem i Odense i en afgørende dyst. Det blev allerede i åbningen en kompliceret stilling, hvor Hannibal vandt en bonde, dernæst en springer i midtspillet og til sidst på overbevisende måde satte sin modstander skakmat med dronning og tårn; et kampparti, som viste, at Hannibal er en værdig vinder af danmarksmesterskabet.

I gruppen af børn op til 12 år opnåede Kishichiro Kræmmer fra Skolen på Nyelandsvej, Frederiksberg, en flot andenplads.

Sideløbende med danmarksmesterskabet i skak holdt Københavns Skoleskak et stævne lørdag den 3. oktober på samme sted, Søndermarkskolen. Stævnet var beregnet for de børn, der endnu ikke er klar til at spille med til DM, og her deltog over 20 børn fra Skak for sjov. I begyndergruppen opnåede Jacob Jensen en tredjeplads, mens Daniil Korenev blev nr. 2 i gruppen for de øvede børn og Emil Møller nr. 3 i samme gruppe. Tillykke!

Danske børn satte de norske Magnusser skakmat (nyhed fra 13. september 2015)
Inspireret af Norges verdensmester i skak, Magnus Carlsen, kom børn fra Norge og de andre nordiske lande i weekenden den 11.-13. september til Frederiksberg for at deltage i Nordisk Mesterskab i skoleskak for hold.

Danmark var i den yngste gruppe, dvs. elever til og med 6. klasse, repræsenteret af fire børn fra Atheneskolen i Gladsaxe, som i sidste runde kæmpede mod de små Magnus Carlsner fra Norge. Hvis Atheneskolen vandt matchen, kunne de kalde sig nordiske mestre i skoleskak, og det gjorde de efter 3½ times intens dyst. Ud af de fire skakpartier sejrede de på to af brætterne og spillede remis på de to andre brætter.

AtheneskolenVSNyelandsvej

Fra “arvefjendeopgøret” mellem Atheneskolen og Skolen på Nyelandsvej (drengene med ryggen til kameraet – og mod muren, skulle det vise sig).

Holdet fra Atheneskolen bestod af Nicolai Kistrup (1. bræt), Albert Lyng Petersen (2. bræt), Nienke Van Den Brink (3. bræt), Benedicte Kistrup (4. bræt) Rebecca Brinck-Jensen (reserve) og holdleder Helge Madsen.

Det er første gang i nyere tid, at Danmark har vundet det årlige nordiske holdmesterskab.

Turneringen blev ikke helt den succes for Skolen på Nyelandsvej, som holdet selv havde håbet på. De fire drenge, Andreas Skovgaard, Emil Skovgaard, Sanshiro Kræmmer og Kishichiro Kræmmer, kom skidt fra start med nederlag i de to første runder. I første runde tabte de 3-1 til det andet danske hold, Atheneskolen fra Gladsaxe, og dernæst blev det til et knebent nederlag, 2½-1½, mod Hörduvallaskoli fra Island.

I 3. runde viste holdet fra Nyelandsvej sin styrke ved at slå Hökåsenskolen fra Sverige, og i 4. runde vandt de igen – denne gang 2½-1½ mod Korsvoll Skole fra Norge.

Der var stor jævnbyrdighed i turneringen, og Inden 5. og sidste runde havde Skole på Nyelandsvej en teoretisk chance for at blive nordiske mestre. Men et lige resultat, 2 – 2, mod finske Komeetta School rakte ”kun” til bronzepladsen.  Turneringen blev vundet af Atheneskolen fra Gladsaxe, og Islands Hörduvallaskoli kom på 2. pladsen.

Skak for sjov i radioen (nyhed fra 3. september 2015)
DR P1 var på besøg hos Skak for sjov til sæsonpræmieren den 2. september. DR’s reporter talte med instruktøren Henrik Andersen og spillede et parti hvor han tabte til den kvikke 10-årige Hannibal, som repræsenterer Danmark til Ungdoms-europamesterskaberne i efteråret 2015. Klik her og find programmet, sendt fra klokken 15.19

Andreas Skovgaard genvandt titel som mester i sommerskak-turnering (nyhed fra 21. juni 2015)
Nørrebro Skakklub og Foreningen Skak for Sjov inviterede i samarbejde med Kulturhuset Osramhuset (Valhalsgade 4) og Nørrebro Idrætsråd til junior Sommerskak lørdag den 20. juni.

AndreasSkovgaard1Over 40 glade juniorer, heraf en håndfuld fra Sverige, tog udfordringen op i den årlige sommerskakturnering, som efter sædvane var inddelt i tre grupper (Mester, Basis og Begynder).

I den stærke Mester-gruppe forsvarede Andreas Skovgaard (billedet) fra Nørrebro Skakklub sin titel med 6 ud af 7 mulige point. Sølv- og bronze-pokalerne gik til brødreparret Sanshiro og Kishichiro Kræmmer (også Nørrebro) med hhv. 5½ og 5 point. 4. pladsen gik til Hannibal Valeur Jaques (Nørrebro), mens Nienke van den Brink fra GSF-Caïssa  opnåede en 5. plads efter en flot slutspurt med gevinst i alle partier i de sidste tre runder.

I den store Basis-gruppe vandt Elias Svensson fra Eslövs Schackklubb overbevisende med maksimum point, og nr. 2 blev landsmanden Haider Al-Sherufi fra Helsingborgs ASK.

Begynder-gruppen blev vundet af Aksel Stærk fra N. Zahles Seminarieskole (som hermed levede op til sit navn), mens sølv og bronze gik til Jens-Corneliu Nikolaj Cazacu Hansen (N Zahles. Seminarieskole) og William Victor Lehd (Nyelandsvej skoleskak).

Se flere billeder fra sommerskak-turneringen.

Frederiksbergs Konger blev Danmarksmestre for tredje gang i træk

Tekst og foto: Lars Kræmmer
FrederiksbergsKonger1Frederiksbergs Konger vendte stolte hjem fra DM i skoleskak for hold, som blev afholdt i Middelfart den 10. – 12.  april 2015. Skakholdet fra Skolen på Nyelandsvej tæller fire drenge i alderen 10-12 år: Andreas Skovgaard, Emil Skovgaard, Sanshiro Kræmmer og Kishichiro Kræmmer. Tilsammen er de kendt som ”Frederiksbergs Konger.”

De små konger har fortjent deres navn ved den fornemme præstation at besejre landets bedste skoleskakhold tre år i træk. Dermed brander de Frederiksberg som Danmarks ”kloge by” til glæde for os andre (måske mindre kloge)!

Til september repræsenterer Frederiksbergs Konger, Danmark, ved Nordisk Mesterskab i skoleskak, som i år afholdes her i landet. Sidste år blev de nummer tre ved NM i Island, og i år kommer de tilbage, betydeligt stærkere, så der stilles høje forventninger til de unge kæmpere.

Det specielle ved Frederiksbergs Konger finder vi nok i holdånden. De har stillet op som hold ved DM de sidste fem år. De har rejst sammen, boet sammen under kummerlige forhold, leget sammen, grædt og grinet sammen og taget på skaklejr sammen om sommeren. De går på samme skole. De går i samme skakklub (Nørrebro Skakklub). De er brødre! De er kammerater! Til forskel fra andre skoleskakhold, så forbereder Frederiksbergs Konger sig mentalt før hver kamp med et øredøvende kampråb sammen med deres holdleder, Emil Diderichsen, som har trænet dem siden begyndelsen. Hver for sig er kongerne habile skakspillere, men tilsammen har de vist sig uovervindelige. Det viser, hvordan sammenhold gør stærk, selv i en sport hvor den individuelle præstation virker altoverskyggende.

Ved DM i Middelfart stillede Skolen på Nyelandsvej med to hold. Udover Frederiksbergs Konger, som stillede op i B-rækken, så blev der samlet et hold til A-rækken, som fik kæmpet sig til en flot 4. Plads.

På billedet ovenfor ses Frederiksbergs Konger sammen med A-holdet fra Skolen på Nyelandsvej og i baggrunden ansigtet på holdleder, Emil Diderichsen. Røret fandt de på havnen i Middelfart, men det kunne lige så godt have været på en anden planet, da kampgejsten havde bragt børnene langt bort fra hverdagen.

Børn spillede med i deres livs første skakturnering
Søndag den 22. marts 2015 dannede Søndermarkskolens flotte aula rammen for København Open i skoleskak. Turneringen er Københavns Skoleskaks forårsturnering, som er et breddearrangement for alle børn med kendskab til skakreglerne.

KbhOpen2015HelenaFor en del af de 90 børn var det første gang, at de deltog i en skakturnering. Fx var otteårige Helena Claire Chang (billedet) fra Skolen på Bülowsvej med i den store begyndergruppe og spillede syv skakpartier mod børn fra andre skoler. Helena har spillet skak i mindre end et år og var usikker på, om hun kunne gøre sig gældende. Men for hende – og andre begyndere – blev det en god dag med gevinst i flere partier, og ved afslutningen var der medalje til alle i begyndergruppen.

Efter syv runder var der i begyndergrupperne vinderpokaler til William Østergaard-Nielsen (Skak for sjov) og Samuel Weisbjerg samt William Strauss (Skak for sjov) og Emil Dam.

I basisgruppen gik vinderpokalerne til Hannibal Valeur Jaques (Skak for sjov) og svenske Isac Ärlebring.

I mestergruppen, som er for de turneringsvante børn, blev der kæmpet om titlen ”Mester i København Open 2015”. Andreas Skovgaard fra Skolen på Nyelandsvej deltog i topstriden indtil sidste runde, som han imidlertid tabte mod sin talentfulde tvillingbror Emil Skovgaard efter hård og intens kamp. Dermed blev turneringen vundet af Mihai Ursta Anghel, der tidligere har gået på Lindevangskolen, men nu bor i Haslev.

Også børn fra Sverige havde fundet vej til Søndermarkskolen. For nogle svenskere er det sjette år i træk, at de kommer til København for at deltage i den efterhånden traditionsrige skakturnering.

Frederiksberg-foreningen Skak for sjov, som har undervisning på Hostrupsvej, var den klub, som havde flest børn med til turneringen, og som anerkendelse for det modtog foreningen en pokal.

Lukas Iskos vandt Københavns Skak Unions Grandprix-turnering for juniorer
LukasIskos1Børn fra hele København har over fem lørdage spillet med i Københavns Skak Unions Grandprix-turnering 2014-15. I den yngste gruppe – op til otte år – deltog 22 børn og blandt dem Lukas Iskos fra foreningen Skak for sjov.

Selv om Lukas kun har været med i få skakturneringer, viste han allerede her sit særlige talent for det klassiske brætspil. Alle fem lørdage var han med i toppen, og i den samlede stilling blev det til en fornem 1. plads.

Et stort tillykke til Lukas (billedet), som i øvrigt går på Ny Hollænderskolen på Frederiksberg.

Resultaterne fra skakturneringen kan ses på Københavns Skak Unions hjemmeside – hvor der også er billeder af vinderne.

Frederiksberg-børn i front til Københavnsmesterskab i skoleskak
duffyKøbenhavns Skoleskaks individuelle københavnsmesterskab 2014 med kvalifikation til DM i Skoleskak blev spillet lørdag den 1. november på N. Zahles Gymnasieskole.  Se resultaterne på Københavns Skoleskaks hjemmeside – og læs mere på Frederikbergbladets hjemmeside om Frederiksberg-børns flotte resultater.

 

Om Set og sket
Denne “Set og sket”-side er redigeret af Henrik Andersen. Fokus er især på skak-arrangementer, hvor børn fra foreningen Skak for sjov og fra skoler i København og på Frederiksberg har deltaget.

Ris, ros og spørgsmål kan mailes til Henrik på skakforsjov@gmail.com